Прекратяване на договор за управление и контрол

Публикувано на 22.01.2012 | няма коментари

Въпрос: Здравейте! Управител съм на консултантска фирма -ООД с договор за управление и контрол, но не съм съдружник и собственик на фирмата. Същевременно съм пенсионер и получавам пенсия за прослужено време. Преди седмица ОС на съдружниците, с мое съгласие, реши да промени ДУК, като от 01.02.2012г.ще

изпълнявам функциите на управител безвъзмездно/без заплащане/.
Въпроси:
1. Следва ли да подам уведомление за спиране на осигуровките?
2. Тъй като във фирмата освен задълженията по ДУК периодично изпълнявам задачи, като квалифицирано лице/консултации, строителен надзор, оценки за съответствие, проектиране/, мога ли да получавам хонорар за тази си дейност по граждански договор?
3. Следва ли да се регистрирам при това положение с декларация ОКд-5 и да внасям ежемесечно здравна осигуровка или това може да става с конкретния граждански договор?

Отговор: Здравейте, отговаряме на въпросите ви по реда на задаване:
1.След като няма да получавате възнаграждение по ДУК, редно е договорът ви да се прекрати, считано от 01.02.2011г., за да не се дължат осигуровки и данък общ доход.
2. Да, можете да получавате хонорари по граждански договор.
3. При условие, че не сте съдружник във фирмата, вие нямате задължение за регистрация като самоосигуряващо се лице и не трябва да подавате декларация ОКд-5.
Здравните осигуровки ще ви се внасят с изплащането на сумата по гражданския договор.

Коментирай

Още в Консултация (18 от 72 )


Въпрос: Пенсионер съм от 01.09.2010г. и продължих да работя на същото работно място с трудов договор от 03.09.2010г. до 13.06.2011г. Внасяни са ми всички видове осигоровки ...